L’Organización de Mujeres de la Confederació Intersindical és una organització que aglutina totes les dones que formam part del sindicat, som feministes i, des d’aquest espai, treballam la problemàtica particular de les dones en l’àmbit laboral i la reivindicació dels nostres drets en tots els sectors. Sobretot, aquells derivats de l’embaràs i la maternitat.
La coeducació és fonamental per a aconseguir que la societat canviï
Però no només ens centram en l’àmbit laboral. Des de l’Organización de Mujeres, participam en totes aquelles plataformes que vetllen per la consecució de la igualtat real i efectiva entre homes i dones, aquelles que lluiten contra les violències masclistes, així com aquelles que reivindiquen la igualtat legal i el respecte social envers la diversitat afectivosexual. Denunciam totes aquelles actuacions que vagin en contra dels drets humans.
I com no podia ser d’altra manera, des de l’Organización de Mujeres, com a part d’un sindicat la major representació del qual es troba en el sector educatiu, apostam al 100% per la coeducació. Defensam el dret del nostre alumnat a formar-se en feminisme perquè el feminisme, a més d’un moviment social i polític, té dos àmbits de lluita: el primer el de la lluita per a assolir la igualtat completa en l’aspecte econòmic, social i cultual; i la segona, té com a objectiu construir una societat en què se superi la jerarquia patriarcal que posa l’home en el centre de tot.
L’educació fa les persones lliures i no consentirem la ingerència des de distints sectors ultraconservadors
Per això apostam per una educació en igualtat. Creim que la coeducació és fonamental per a aconseguir que la societat canviï i és prioritari treballar-la a les aules des de la més tendra infantesa. Estam totalment convençudes que l’educació en igualtat i contra la violència masclista ens durà a una societat més justa, compensadora de desigualtats, pacífica, ecologista; en definitiva, una societat sana.
Des de la nostra organització, i amb la finalitat de facilitar la feina a les nostres companyes i companys, elaboram materials coeducatius que duim als centres perquè els coneguin i els emprin en el seu dia a dia.
Intentam demostrar que les dones hem contribuït a construir la història
Així elaboram propostes didàctiques per al 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de tota casta de Violència cap a les Dones, amb el desenvolupament d’activitats per a donar resposta a tot tipus d’alumnat. Per això realitzam activitats des de 0 anys fins a persones adultes. Activitats realitzades per a conscienciar l’alumnat sobre la gravetat de les violències que patim les dones i la necessitat d’un canvi estructural per a eradicar-les de la societat.
Un altre dels nostres materials, molt valorat per les i els docents, és el calendari coeducatiu Temps de dones, dones en el temps. Aquest calendari substitueix les efemèrides relatives al santoral per efemèrides sobre les dones, les nostres lluites, les nostres vides i les nostres aportacions a la història. 365 dies, 365 efemèrides feministes. Amb aquest material tenim un doble objectiu: per una banda, contar la història de l’altra meitat de la població, les dones, les eternament silenciades. La història ha estat contada per homes i per als homes. Amb aquest treball intentam demostrar que les dones hem contribuït a construir la història, encara que no se’ns hagi visibilitzat. I per l’altra, donar referents a les nines, en destacar les dones i les seves aportacions en tots els camps del saber i de la ciència.
Dins aquest calendari destacam dones importants en la temàtica que s’hi tracta, però també adquirim un compromís: visibilitzar les dones de tot l’Estat espanyol que també han estat silenciades i que no han tengut el reconeixement que es mereixen.
Una altra de les premisses que tenim és triar il·lustradores novelles per a donar-los una empenta en la seva carrera. Són 4.7000 calendaris els que s’editen en diferents llengües de l’Estat: català, gallec, asturià i castellà.
Com que és material coeducatiu, se sol distribuir principalment en centres educatius; i per aquest motiu, al final del calendari apareixen activitats per a treballar amb l’alumnat distribuïdes per trams d’edat des de 0 anys fins a persones adultes.
I en darrer terme, un altre dels materials que elaboram i que també és important és la revista El Clarión del 8 de març , una publicació amb temàtica feminista, escrita per dones i amb articles en què es destaquen les aportacions de dones a l’assoliment dels nostres drets, on feim visible la problemàtica de les dones en altres indrets, i on també elaboram activitats per a fer a l’aula; activitats enfocades a conscienciar l’alumnat de la importància de les dones en la construcció de l’imaginari col·lectiu, perquè sense les dones la història està contada d’una manera esbiaixada i sense ser fidel a la realitat. Les dones hem estat, som i serem a la societat i participam activament en la construcció de la Història de la Humanitat.
Accediu a El Clarión del 8 de març
Des de l’Organización de Mujeres volem llançar un missatge: l’educació fa les persones lliures i no consentirem la ingerència des de distints sectors ultraconservadors que intenten evitar una formació integral del nostre alumnat perquè siguin persones adultes, independents, crítiques i valentes.
Mari Luz González Rodríguez és responsable de l’Organización de Mujeres