1r congrés internacional de Formació Professional i 1a trobada de centres integrats d’FP

0
Share

El passat 21 i 22 de març va tenir lloc al Palau de les Arts Reina Sofía de València el «1r Congrés Internacional de Formació Professional» conjuntament amb la «Trobada de Centres Integrats d’FP», organitzat pel Ministeri d’Educació i FP als quals hi han assistit nombrosos centres de tot el territori estatal, així com representants del MEFP (Ministeri d’Educació, Cultura i Esport) i el secretari d’Estat d’Educació i Formació Professional, Alejandro Tiana.

Més de 600 docents, entre professors i equips directius de totes les comunitats autònomes, han participat d’aquest Congrés que ha servit com a lloc de trobada i també per compartir ‘experiències d’èxit en l’àmbit de la Formació Professional, tant dins com fora d’Espanya.

De la CAIB hi havia la Directora General de Formació Professional Maria F. Alorda Villarubias, el director del departament d’FP i Qualificacions Professionals Lluc Mas Pocoví i el director de l’IQPIB Joan Antoni Sancho. El programa es va desenvolupar al llarg d’aquests dos dies i va ser de gran interès per als participants.

El Congrés va tenir un cicle de conferències amb experts procedents dels sectors més innovadors i estratègics del sistema productiu. Les ponències varen ser sobre intel·ligència artificial, ‘big data’, realitat augmentada, realitat virtual, indústria aeroespacial, transició ecològica o economia circular, entre d’altres.

Les conferències varen ser:

-Transformació i estratègia digital. (D. Daniel García Martínez – Siemens).

-El canvi metodològic que l’FP necessita. Una visió dual de l’FP. (D. Jorge Arévalo, viceconseller de FP i Aprenentatge Permanent del País Basc).

-Intel·ligència artificial (D. Miguel Àngel Ruiz Ortega  Samsung).

-Experiències d’èxit a Espanya (Taules rodones amb professorat de centres d’FP).

-Emprenedoria en FP (D. Pablo Peñalver, professor d’FP).

-Experiències d’èxit en l’àmbit internacional (Experiències de l’FP alemanya i canvis en l’FP francesa).

-Formació Professional. Talent jove, una aposta digital al futur. (Ramón Paredes, exvicepresident de RRHH i del RRII del grup SEAT – Wolkswagen Espanya).

-Taules rodones en què es varen exposar programes i actuacions des de diferents CIFP. De la nostra Comunitat autònoma hi va participar Tomeu Alzamora Fàbregues, director del CIFP Joan Taix de Sa Pobla.

El divendres també vàrem comptar amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, que va destacar que “cada vegada més, hi ha una apreciació molt positiva de la FP dins de les empreses”.

Es va complimentar als assistents amb àpats elaborats per alumnes de cicles formatius de cuina, així com una petita desfilada de Moros i Cristians.

Va clausurar el Congrés Alejandro Tiana, secretari d’Estat d’Educació, que ressaltà les següents conclusions:

-Hem de donar resposta àgil a les noves necessitats formatives.

-S’han de reforçar les connexions entre el món productiu i les institucions,  (empresa i formació).

-S’ha de reforçar el plantejament Integrat de la Formació Professional.

Finalment, es va posar èmfasi en la importància d’aquest tipus de trobades, com a eix facilitador d’un treball conjunt que ajuda a la millora de l’FP a l’Estat espanyol. Cal remarcar que cada any a l’Estat hi ha 800.000 alumnes que trien l’FP, però el Govern vol augmentar la xifra i posar en sintonia els equips docents dels centres amb les empreses.

Tomeu Estelrich Rigo

Articles relacionats