Viatge a Xefxaouen, una experència inoblidable

0
Share

Una delegació de l’STEI Intersindical, formada pel nostre secretari general, Miquel Gelabert Genovart; el secretari d’organització, Xisco Alomar Novila; el responsable de Cooperació, Juan Luis Rodríguez Recio; la representant de l’STEI Intersindical a Eivissa, Joana Tur Planells, i jo hem anat de viatge durant quatre dies al Nord del Marroc, on cooperam amb l’ONG ATED (Association Talassemtane pour l’Environnement et le Développement), associació que vetla per la conservació del medi ambient i el desenvolupament social i, més concretament, de les dones i menors, i hem visitat els diferents projectes de cooperació que tenim en comú. No hem d’oblidar que l’STEI Intersindical és un sindicat feminista i que la cooperació és un tret essencial del seu caràcter sociopolític.

A l’aeroport de Tànger vàrem ser rebuts pel vicepresident d’ATED, Ahmed Achernan, i ens va facilitar el mitjà de transport per, dues hores i mitja després, arribar fins a Xefxaouen.

Diumenge, el nostres guies varen ser Abdelilah Tazi, president d’ATED, i Adil Azouzi, director de l’institut d’educació secundària de Xefxaouen i membre d’ATED. Al matí, anàrem a visitar antics projectes en què havíem col·laborat, com la construcció d’una tafona, una aula d’alfabetització i un taller de costura. Aquests antics projectes en l’actualitat no estan en funcionament perquè el grup de persones que ho feien servir ja no viuen a la comuna rural de Bni Zid a Bab Taza.

Després ens dugueren a una altra comuna rural, a Khzanat, on els telers i les màquines de cosir sí que estan sent emprats per un grup de dones que han format una cooperativa  i venen les teles per poder-se mantenir econòmicament. S’ha de destacar la sororitat existent entre aquest grup de dones: el bon treball en equip queda reflectit en les teles que fan i que esdevindran cortines, cobertors, davantals o peces de roba.

Aquestes zones rurals són molt pobres, moltes vegades sense aigua corrent ni llum, viuen de l’agricultura i la ramaderia. El mitjà més emprat per transportar productes és un ase o una somera. I, normalment, són els homes els que l’empren, mentre les dones carregades -com a someres- van caminant. Aquesta observació me la va fer la meva companya de viatge, Joana, i no he pogut deixar-la passar, perquè reflecteix el modus de vida del Marroc. Tot i que, com a moltes bandes, hi ha excepcions. L’associació ATED, per exemple, encara que són minoria, té dones a la seva Executiva, com Salwa Elberdhi i Hanae Alami. A més, Salwa és tinent de batle de la comuna urbana de Xefxaouen. Però, generalment, els homes són els sostenidors de la vida econòmica, els que porten els negocis, mentre les dones s’encarreguen de les llars i les cures.

Per dinar, tornàrem a Xefxaouen i, després de provar els plats típics i exquisits com la sopa harira, tagins, ensalades variades i cuscús, vàrem anar a fer una volta per la seva medina i el seu zoco, i així cremar unes quantes calories. Els colors de la ciutat i les seves gents em varen enamorar tot d’una. Va ser un amor a primera vista. La gent és molt amable i sempre et rep amb un somriure.

sdr

L’endemà continuàrem l’experiència amb la visita a un centre de Formació Professional, OFPPT (Office de la Formation Professionnelle et de la Promotion du Travail) on, juntament amb ATED, hem finançat projectes perquè joves dels nuclis rurals i de la perifèria de Xaouen puguin estudiar cicles formatius (mecànica de l’automòbil, fusteria, informàtica, restauració i pastisseria, costura…). El millor de tot, les seves cares d’alegria per poder fer una formació que els ajudarà en el seu desenvolupament personal i professional en un futur.

Visitàrem el Centre Social i Cultural, al Barri Ain Haouzi, on, entre d’altres activitats, els més petits i les més petites fan teatre i les dones més grans alfabetització (aprenen a llegir i escriure). Tan sols en un instant, congeniaven amb tu. La llengua no era un problema, ens enteníem en amazic, àrab, francès, castellà o català, o una barreja de totes. Volíem compartir impressions i ens fèiem entendre.

Dimarts visitàrem el CEAF (Centre d’écoute et d’attention aux femmes), projecte en el qual col·laboram des del 2018 amb ATED. L’objectiu és promocionar l’equitat de gènere i donar suport integral a les dones i nines víctimes de violència familiar (encara s’empra aquest terme) en el Nord del Marroc. En el centre hi treballen persones qualificades que atenen les dones, una treballadora social, una psicòloga, un misser, animadores culturals i socials… Els donen assistència jurídica, suport psicològic, formació i orientació professional. Hikmate Alami i Fadwa ens varen explicar que l’any passat varen atendre  500 casos de dones i menors víctimes de violència; 400 dones i menors han estat beneficiaris de campanyes de sensibilització; han donat suport legal i psicològic a 300 dones i menors víctimes de violència i han orientat laboralment 150 dones en situació fràgil; 100 dones han estat beneficiàries de cursos d’alfabetització, i 79 de Formació Professional. A més, porten a terme tasques de registre civil de matrimonis realitzats pels seus ritus autòctons i de les filles i fills nascuts de la seva unió.

Una vegada visitats tots els projectes, els antics i els actuals, quedava reunir-se amb l’Executiva d’ATED per intercanviar opinions i parlar de la nostra continuïtat com a socis seus en els projectes de cooperació. Tots els representants de l’STEI Intersindical allà presents vàrem estar d’acord amb la gran tasca que ATED fa a la ciutat de Xefxaouen i que volíem continuar cooperant en els projectes que ja teníem en marxa i atendre les noves demandes que havien sorgit en el transcurs de la nostra visita: continuar amb el CEAF, formar persones en atenció a la diversitat, posar en marxa el servei de guarderia…

Finalment, només em queda donar les gràcies a totes les persones que han fet possible aquest viatge, tant del nostre sindicat com del nostre soci de Xefxaouen. Una cosa és segura, hi tornaré.

Soci Local: ATED.- Associació Talassemtane Mediambiental i Desenvolupament

L’STEI Intersindical va iniciar la col·laboració de cooperació i solidaritat amb ATED fa més de 17 anys, en una visita programada pel Govern Balear a les Illes Balears a l’any 2002, per a iniciar vincles de col·laboració amb entitats locals del nord del Marroc. D’aquí va sorgir una estreta vinculació entre la nostra entitat i la regió del Nord del Marroc.

Una relació fraternal que ha anat acompanyada amb l’execució de projectes finançats per diferents donants. Però hem anat més enllà, i s’han creat vincles que ens han ajudat a conèixer l’altra ribera de la mediterrània, la seva cultura, els seus problemes i a contextualitzar els processos migratoris; hem mantingut un contacte continu, amb visites, edició de materials didàctics conjunts, etc..

Conjuntament vàrem donar suport l’any 2005 a la creació del Grup GOB format per associacions del nord del Marroc que tenien com socis local entitats de les Illes Balears i que es va agermanar amb diferents entitats del Grup RIF a les Illes Balears. Segons el nostre parer, som un exemple de relació, que s’estén en el temps, entre entitats i de seguir treballant, fet que es reflecteix en un model de cooperació compartit i permanent.

Entitat: STEI Intersindical

Finançament: Direcció General de Cooperació. CAIB

Títol del projecte: Promoció de l’equitat de gènere i suport integral a les dones i nines víctimes de violència familiar en el Nord del Marroc. 2n any”

Duració:   01/04/2019 a 31/03/2020

El projecte pretén donar continuïtat al que es va finançar en la convocatòria 2017, un fet que permetrà continuar amb els serveis del Centre d’Escolta i Atenció a les Famílies (CEAF) de Chefchaouen que atén dones i nins i nines víctimes de violència familiar.

El projecte estendrà els serveis del CEAF a les zones rurals, abastant noves àrees d’intervenció; així mateix, continuarà amb la creació i l’enfortiment de “Clubs d’escolta” en nous centres d’educació secundària. Es donarà continuïtat al Servei d’Orientació Laboral, en aquesta ocasió amb el suport a un grup de dones que han realitzat formació en restauració i pastisseria durant la primera fase del projecte per a crear la seva pròpia cooperativa i comercialitzar els seus productes.

Per a donar suport a aquest grup de dones, les pauses-cafè programades en aquest projecte i d’altres, organitzades per l’associació ATED, seran a càrrec d’aquesta cooperativa. A més es preveu ajudar les dones emprenedores amb una eina tan útil com un estudi de mercat; ja que no n’hi ha d’altre, almenys no públic, a la regió.

Entitat: Ensenyants Solidaris

Finançament: Ajuntament d’Artà

Títol del projecte: Integració sociocultural i educativa, amb enfocament de gènere, de nines, nins i adolescents de Chefchaouen.”

Duració:   1 d’octubre de 2018 – 30 de setembre de 2019

El projecte proposa oferir alternatives d’oci i temps lliure a les nines, nins i adolescents del barri perifèric d’Aïn Haouzi i els seus voltants, com a eina per lluitar contra l’exclusió social i els seus efectes. Totes les activitats es proposen amb enfocament de gènere, per a afavorir especialment la integració de les nines i joves adolescents, ja que són elles les que tenen més dificultats per a accedir a l’espai públic i a activitats col·lectives. Per a això es programaran activitats mixtes però que parin esment als gustos i preferències de les nines i joves beneficiàries, que tindran prioritat en les inscripcions.

Podem dividir aquestes activitats en cinc tipus:

  • Activitats socioculturals, que inclouen l’organització de cinema-fòrums, activitats i jocs esportius, activitats manuals, jocs de cooperació i cultura de pau, animació a la lectura, etc..
  • Activitats socioeducatives: jornades d’educació i sensibilització sobre dos temes principals: igualtat entre homes i dones i respecte al medi ambient, organitzades amb les diferents escoles i centres educatius de la ciutat de Chefchaouen.
  • Tallers de música, coreografia i teatre. Sessions setmanals.
  • Organització d’excursions a la naturalesa. Visita a diferents punts de la regió amb l’organització d’activitats i jocs de naturalesa.
  • Equipament de la guarderia d’ATED que afavoreix la conciliació de la vida laboral i familiar per a les dones del barri.

A més, per a donar suport a les dones joves del barri es proposa equipar la guarderia de manera que l’espai disponible en el local de l’associació pugui utilitzar-se perquè les mares organitzin grups de conciliació de la vida familiar i laboral. S’organitzarà un curs d’alfabetització per a dones.

Articles relacionats