Feminisme a l’escola

0
Share

Feminisme a l’escola va néixer ara fa tres cursos com a conseqüència de la necessitat que teníem un grup de docents de coordinar-nos entre els diferents centres educatius que treballàvem per la coeducació.

L’objectiu principal del nostre col·lectiu és fer xarxa, fer comunitat, de forma que es faciliti l’intercanvi d’experiències, la compartició de recursos, la resolució de dubtes i, així, poder millorar l’aplicació efectiva de la coeducació a les nostres Illes, a totes les etapes.

Dues vegades l’any, el 25 de novembre i el 8 de març, realitzam activitats de foment de la igualtat i de prevenció de les violències masclistes, coordinades entre els diferents centres educatius, en les quals hem arribat a ser fins a 150 centres participants. A part d’això, durant l’any tenim un grup de Facebook on podem aportar idees, materials i recursos. També ens reunim periòdicament en assemblees presencials. Des dels nostres inicis, any rere any, hem vist com les persones implicades en la tasca coeducativa han augmentat d’una manera considerable.

L’objectiu principal del nostre col·lectiu és fer xarxa, fer comunitat

El darrer 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de les violències contra les dones, vàrem dur a terme un projecte col·lectiu en forma d’exposició fotogràfica. Després de dos anys incidint en el nombre de dones assassinades per violència masclista, vàrem voler fer un bot qualitatiu. L’objectiu era, aquesta vegada, visibilitzar i denunciar les diverses manifestacions de la violència masclista en què els assassinats, desgraciadament, són només la punta visible de l’iceberg. Acostar la realitat a la nostra comunitat educativa, fer-la coneixedora de les violències diàries més subtils, així com també de les més greus, per a elevar el nivell de consciència sobre aquestes i, així, fomentar la seva prevenció, des de l’etapa d’infantil fins al batxillerat, cicles formatius o ensenyaments per a adults.

Cada centre va engrescar el seu alumnat, professorat i famílies en l’elaboració de dibuixos, fotografies i obres gràfiques que representassin aquestes violències. Se’n va fer una selecció i el revelat de les imatges va ser finançat per l’Institut Balear de la Dona i Convivèxit, amb ajudes del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.

L’exposició es va inaugurar dia 22 de novembre a un gran acte conjunt al Palma Arena, on assistirem alumnat i professorat de tots els centres participants, així com la presidenta del Govern de les Illes Balears i altres autoritats. L’alumnat de l’IES Son Ferrer va fer una performance anomenada “Joc de nines”. A l’escena, apareixien grups de nines que representaven diferents jocs en un pati d’escola i cantaven les cançons infantils associades. En un moment donat, es congelava l’escena de cada joc i es representava un tipus de violència masclista.

La coeducació és important perquè la igualtat formal que tenen les dones a l’Estat esdevengui una igualtat real

Després d’aquest acte inaugural, l’exposició esdevé itinerant i s’inicia així un recorregut per tots els centres participants, així com per altres entitats que sol·liciten acollir-la. D’aquesta forma es pretén acostar-la i fer-la visible al màxim nombre possible d’indrets de les Illes. És una col·lecció d’imatges que representen des de les violències més quotidianes com, per exemple, el desequilibri en les tasques domèstiques o l’assetjament sexual als carrers, fins a les més cruels i explícites, com la mutilació genital femenina o el matrimoni infantil.

Finalment, cal recordar que la coeducació és important perquè la igualtat formal que tenen les dones a l’Estat esdevengui una igualtat real, en la qual el desenvolupament de la seva potencialitat humana es faci amb independència del sexe.

Articles relacionats